Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: България трябва да получи точна дата за приемането в ОИСР

| обновено на 28.04.18 в 18:16
Снимка: БГНЕС

България трябва да получи точна дата за приемането в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и тя трябва да бъде посочена в най-обозримо бъдеще, заяви президентът Румен Радев след среща с генералния секретар на организацията Анхел Гурия.
Процесът на приемане не е лесен, критериите за приемането на нова държава са много, не са само икономическите параметри, които постига държавата, не само реформите, които предприема страната. За приемането на нова държава е необходим консенсус между всички държави-членки. Това означава всички институции да мобилизират усилия и в следващите месеци да се работи за приемането на България, заяви президентът Румен Радев.
"Членството в тази престижна организация е важен приоритет за България, защото това ще допринесе за ускорено икономическо развитие, за повишено инвестиционно доверие в България и за повишаване на жизнения стандарт."
Генералният секретар Анхел Глория каза, че България е вече член на ОИСР защото е член на около 10 различни организации в нейните рамки. Готовността на България да се реформира се подкрепя от организацията.
"Много е важно България да получи искане за кандидатстване за приемане в ОИСР", допълни Анхел Гурия.
С Анхел Гурия се срещна и външният министър Екатерина Захариева. По време на срещата тя е подчертала, че като ротационен председател на Съвета на ЕС България може не само да подпомогне по-нататъшното разширяване на организацията, но и да допринесе за съживяване на процеса. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна