Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия, Франция и Великобритания готови да защитят европейските търговски интереси срещу САЩ

Берлин работи за „олекотено“ споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ

| обновено на 29.04.18 в 16:35
Редица страни в Европа протестират срещу Споразумението за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции TTIP
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия, Франция и Великобритания са готови да защитят европейските интереси срещу намерението на САЩ да въведат наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий.

Канцлерът Ангела Меркел, президентът Еманюел Макрон и премиерът Тереза Мей са единодушни, че Съединените щати не бива да предприемат мерки, които да ограничат търговията и икономическото сътрудничество със страните от ЕС, заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт. В противен случай ЕС трябва да бъде готов решително да защитава интересите си според международния търговски ред, допълни той.

Германия се стреми към олекотен вариант на Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции между Съединените щати и Европа. 
Отстъпки в преговорите от страна на Брюксел биха били от полза за американската индустрия, тъй като на практика това ще означава намаляване на митата за американския внос. Редица държави в ЕС обаче не са съгласни.

Преговорите между САЩ и ЕС вече повече от една година са замразени. Към това се добавя и заплахата на американския президент Доналд Тръмп, от 1 май да въведе наказателни мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа. Разговорите на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел тази седмица във Вашингтон не доведоха до категоричен отказ от митата.

Междувременно стана ясно, че ЕС подготвя ответни мерки. Еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом заяви в интервю за германския ежедневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, че все още се надява на пробив в преговорите с Вашингтон. „Ако САЩ все пак въведат наказателни мита, ще се противопоставим с необходимите средства“, заяви Малмстрьом. Комисарят намеква, че става дума за включване на Световната търговска организация в спора.

ЕС вече е изготвил списък с американски стоки, чийто годишен внос е за общо 2,8 милиарда евро, които би обложил с вносни мита като ответна мярка. Сред тях са както стомана, така и уиски, дънки и моторите „Харли Дейвидсън“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна