Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хамилтън най-бърз в Баку

Люис Хамилтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Четирикратният световен шампион Люис Хамилтън (Великобритания) с "Мерцедес" спечели състезанието за Голямата награда на Азербайджан във Формула 1, четвърти кръг за сезона. Хамилтън финишира за 1:43.44.291 час и записа първа победа за сезона.

Втори финишира пилотът на "Ферари" Кими Райконен (Финландия) , а трети е Серхио Перес (Мексико) с "Форс Индия".

За тима на "Форс Индия" това е първи подиум от 2016 година. Четвърти се класира Себастиан Фетел (Германия) с "Ферари", а след него завърши Карлос Сайнс (Испания) с "Рено".

След успеха Хамилтън излезе начело в генералното класиране при пилотите със 70 точки, изпреварвайки Фетел, който има 66 точки. Райконен е трети с 48 точки.

Финландецът Валтери Ботас с "Мерцедес" водеше в състезанието, но отпадна няколко обиколки преди финала заради спукана задна дясна гума.

"Честно казано беше много емоционално състезание. Валтери заслужаваше победата. И Фетел свърши отлична работа. Днес аз имах късмет, за да спечеля", каза Хамилтън след финала.

Двамата пилоти на "Ред Бул" Даниел Рикардо (Австралия) и Макс Ферстапен (Холандия)  също отпаднаха 11 обиколки преди края на състезанието, борейки се за четвъртата позиция.

Рикардо, който спечели надпреварата през миналата година и победи в Гран При на Китай преди две седмици, закачи задната част на болида на съотборника си при опит да го изпревари и двамата трябваше да напуснат състезанието. След това за втори път на пистата се появи автомобил за сигурност.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна