Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Михаел Бар-Зоар: Започнах да пиша шпионски романи заради Бен-Гурион

Снимка: БГНЕС

Михаел Бар-Зоар е израелски професор, роден в България. Добре познат е на българската аудитория и книгите си, посветени на спасяването на българските евреи, биографиите си, между които тази на Шимон Перес, а също такава е и много задълбочен изследовател на МОСАД.

За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ той коментира:

"Започнах да пиша шпионски романи, колкото и невероятно да изглежда, заради Давид Бен-Гурион. Много исках да му бъда биограф, но, докато пишех трите тома за него, закъсах финансово. Писането на биография изисква откриване на снимки, документи, както и много пътувания. Трябваше да си намеря средства. Написах шпионски роман, наречен „Третата истина“, и дори спечелих интересен бас с този мой роман…"

Американски продуцент е предложил на Бар-Зоар да смени псевдонима си от Михаел Барак на Майкъл Хейстингс:

"Във въображението ми си представих, че човекът с това име е някой, който живее в английско имение, пие уиски и пуши лула. В книгите, преведени на иврит, в скоби под псевдонима пишеха и истинското ми име, включително и най-успешния ми роман – „Енигма“, който бе екранизиран в Холивуд с участие на актьори като Мартин Шийн".

Именитият писател разказа, че познава голяма част от героите на документалните си книги.

Понякога читателите по-малко вярват на документалните истории, отколкото на екшъните, коментира той. "Хората предпочитат действието да се развива Европа, а не в Близкия изток", издаде той. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна