Изтънчените пиячи може би скоро ще могат да разнообразят менюто си, след като японски учени обявиха днес, че са открили начин да произвеждат алкохол от дървесина, предаде АФП.
Изследователите в Института за проучване на горите и горските продукти твърдят, че напитките, правени от кората и дървесина, имат качество, подобно на отлежалия в бъчви алкохол. Те се надяват техният „дървесен алкохол“ да се появи на пазара до три години.
Производственият метод включва пулверизиране на дървесината до кремообразна паста, след което се добавят мая и ензими за започване на ферментацията. Тъй като той изключва нагряване, учените казват, че се запазва специфичният вкус на дървесината от различни видове дървета.
Досега те успели да произведат питиета от кедър, бреза и череша.
От 4 килограма дървесна каша те получили 3,8 литра течност с 15-процентно съдържание на алкохол, подобно на много обичаното в Япония саке.
Учените пробвали два варианта на новите напитки – получени чрез варене и дестилация. „Смятаме, че дестилираният алкохол е по-добър“, казал изследователят Кенго Магара пред АФП.
Ферментация на дървесина вече се използва при производство на биогорива, но продуктът съдържа токсини и е безвкусен, което го прави неприложим за употреба като питие.
„Нашият метод обаче го прави годен за пиене, а той има и дървесен вкус, защото не изисква силно нагряване или сярна киселина за разлагане на дървесината“, обяснил Магара.