Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дончев: Държавата ще направи всичко възможно, за да отговори на социалните искания на протестиращите майки

Проектите за модернизация на армията влизат в дневния ред на Министерския съвет

| обновено на 01.05.18 в 18:07
Министрите Томислав Дончев, Владислав Горанов и Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Държавата ще направи всичко възможно, за да отговори на социалните искания на протестиращите майки, заяви вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг във финансовото министерство. Заедно с министъра на отбраната Красимир Каракачанов и финансовия министър Владислав Горанов той призова левицата за повече конструктивност в работата. 

Социалните искания могат да бъдат удовлетворени, ако се премахне проблемът, при който "потъват плащания, потъват пари, без някой да има право на тях", каза вицепремиерът Томислав Дончев и обеща на протестиращите майки: „Освен парите коментираме и как достъпът до социални права да бъде по-улеснен, да отнема по-малко време и да коства по-малко бюрократични усилия“


Финансовият министър Владислав Горанов:  "Българската икономика се развива с много добри темпове и то в 2018-та те ще бъдат ще бъдат по-добри от предходната година. А всъщност важната задача на управлението е всеки ден да живеем по-добре от преди".

Затова последва обещанието: "Да бъдат довършени всички транспорти артерии - да могат да се придвижват по-лесно, отнемайки по-малко време за участие в първомайския митинг", посочи Томислав Дончев. 

Управляващите имаха и своя призив към левицата, отправен от министъра на отбраната Красимир Каракачанов: "Хайде да се спрем с типично байганьовските си изпълнения, защото така го правим вече 28 години"  - да хулим управляващите и да искаме оставки. Но ГЕРБ е доказал, че: 
"Когато властта е трябвало да бъде върната на суверена, той да вземе решение, винаги сме го правили", каза Томислав Дончев. А Каракачанов реши, че е време за поздрав по случай годишнината от Априлското въстание и за Деня на труда:  „Включително и на онези членове и симпатизанти на БСП, които решиха да прекарат празника вместо на чаша бира, на жълтите павета“. И в края на работния ден: "Ще пием и една бира, даже бих поканил и госпожа Нинова, ако има свободно време, ако не е седнала на агнешко, да дойде и тя" 

На днешния извънреден брифинг в Министертвото на финансите стана ясно още, че проектът за закупуването на  военна техника ще влезе за обсъждане в кабинета още в първата половина на месец май. Ще се търси възможност както за закупуване на нова техника, така и за използването на вече съществуващата, обясни финансовият министър Владислав Горанов:


„Военните предпочитат нови играчки. Ние смятаме, независимо от натиска на нашите натовски партньори, че първо трябва максимално да оползотворим ресурса на съществуващата техника в България“, каза финансист номер едно.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна