Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паралелно с честванията на годишнината от Априлското въстание

Жителите на панагюрското село Попинци ще протестират срещу плановете за рудодобив в района

Снимка: архив на село Попинци

Тази вечер в Панагюрище е кулминацията на тържествата, с които отбелязваме 142-ата годишнина от Априлското въстание. По време церемонията се очаква жители на панагюрското село Попинци да протестират срещу намерението на дружество "Асарел-Медет" да добива руда в района. Те ще застанат край главния път Попинци-Панагюрище, откъдето трябва да преминат официалните лица за тържествата.

На площад "20-ти април" вече започва строяването на представителни армейски роти на Асеновградския гарнизон, които ще участват в тържествения митинг-заря. Очаква се пристигането на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

В района на панагюрското село Попинци ще има полицейско присъствие, тъй като жителите на селото ще се опитат да спрат автомобила на Караянчева, за да й връчат петиция, в която заявяват, че няма да допуснат извършването на рудодобив в района си, каквото е намерението на дружество "Асарел-Медет". 

Към момента не е ясно дали ще се стигне до блокада на пътя Попинци - Панагюрище.  Христина Даскалова от Инициативния комитет: "Отправяме призиви протестът да е мирен - ние също сме загрижени за безопасността.  Ние сме много хора, аз не мога да кажа дали ще има преминаване, или няма да има преминаване през пътя".






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна