Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Ловеч ще удостои арх. Петко Едрев със званието „Почетен гражданин“

Ловеч
Снимка: община Ловеч

Архитект Петко Еврев ще бъде удостоен със званието „Почетен гражданин на Ловеч“, реши Общинския съвет в града. Признанието е заради дейността му като специалист и общественик за утвърждаване престижа на Ловеч пред национални и международни институции и по повод 80-aта му годишнина.

Почетното звание ще му бъде връчено на 11 май - празника на Ловеч, заедно с отличията на проф. Беньо Цонев (посмъртно) и на писателя и драматург Константин Илиев.

Д-р арх. Петко Еврев е роден на 1 април 1939 г. в Ловеч. Бил е заместник-министър в Министерството на териториалното развитие и строителство (1992-1994), заместник-министър в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (1997-1998). Доктор е по градоустройство и архитектура, доцент, преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и Лесотехническия университет. Участник в работна група по благоустройството към Икономическата комисия за Европа и разработването на националния сценарий „Перспективи за развитие на мрежата от населени места в България” при ООН.

Автор е на над 80 научни разработки. По негови проекти са реализирани териториално-устройствените и градоустройствените планове в Ловеч, Тетевен, Рибарица, Априлци, Самоков, Боровец и др.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна