Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на европейските акции след силни финансови резултати на Apple Inc.

Европейските борси се оцветиха в зелено в началото на търговията в сряда след вчерашния официален почивен ден за голяма част от тях за Деня на труда. Подкрепа за позитивния старт на търговията през месец май оказват доста силните финансови резултати за първото тримесечие на американския технологичен гигант Apple Inc., които бяха отчетени след края на вчерашната търговия на Уолстрийт.

Акциите на производителят на iPhone се повишават на извънборсовата търговия с 3,4%, допринасяйки за добър ръст на акциите на европейските технологични компании, имащи общ бизнес с Apple Inc.

Така например акциите на AMS AG, която предоставя микропроцесорите за iPhone, нарастват с 6,77%, като целият европейски технологичен индекс се повишава с 1,1%.

Общият европейски фондов индекс Stoxx Europe 600 се повишава с 0,57%, заличавайки почти напълно неговия спад от 0,6% от началото на годината насам. Германският индекс Dax30 нараства с 1,1%, френският CAC40 - с 0,21%, а британският FTSE100 - с 0,66%.

Подкрепа за днешния позитивен старт на търговията на стария континент оказват и окуражителни данни за печалбите и приходите през първото тримесечие и на редица европейския компании като Novo Nordisk A/S (скок на акциите с 4,69%), Inmarsat PLC (с 9,15%) и Ocado Group PL (с 3,2%). Отслабването на еврото и на британската лира спрямо щатския долар също допринася за поскъпването на европейските акции.

Добър скок от 1,7% бележи и индексът, включващ европейските минно-добивни компании, намирайки подкрепа от нарастването на фючърсите на медта с 1,5% като реакция на последно относително добро проучване за промишлената активност в Китай през април.

Инвеститорите в Европа са в очакване на днешни предварителни данни на Евростат за икономическия растеж на еврозоната през първото тримесечие на годината, както и на изхода от редовното заседание на Федералния резерв тази вечер.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени