Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

3 000 души са подкрепили подписката срещу проекта за изменение на Общия устройствен план на Царево

Снимка: БГНЕС

3 хиляди души са подкрепили подписката срещу проекта за изменение на Общия устройствен план на Царево.

Протестната подписка, както и петиция ще бъдат внесени в министерствата на регионалното развитие и на околната среда до края на работния ден.

8 са исканията, посочени в становището на природозащитниците. Сред тях са недопускане на ново строителство върху общински терени, изграждането на пречиствателна станция и канализация, както и да се намалят показателите за застрояването. Какви са очакванията, обяснява Йона Наумова от инициативния комитет:

"Знам, че стоят много интереси зад тези неща. Ние всички искаме и имаме нужда от Общ устройствен план, но просто той да бъде преразгледан, така че да е по-щадящ останалите красиви гледки и зеленина".

До 7 месеца Общият устройствен план на Царево, ако не постъпят жалби, трябва да бъде финализиран, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков:

"Тежко е на кмета и на нас, на колегите от МОСВ, да намерим точно тази златна среда, този баланс между всички видове интереси. Не мога да заема нито страната на еколозите, нито страната само на местната общност, нито страната на инвеститорите. Точно златната среда е невъзможно да се намери".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна