Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба „Нивото на р. Дунав в см“ се открива в Балабановата къща

| обновено на 03.05.18 в 11:33

Изложба с интересното заглавие „Нивото на р. Дунав в см“ на Володя Казаков ще бъде открита в Балабановата къща. 

Тя е провокирана от несъществуващия от години бюлетин по Българското националното радио. В него измененията на реката бяха съобщавани на три езика за плуващите плавателни съдове.  Този бюлетин, който за художника носи носталгия и асоциация за детството, е провокацията за тази изложба. 

Володя Казаков: Роден съм на брега на тази река,там където хълмовете от  равнината прегръщат водите и в най-красивото място по поречието - град Оряхово. И защото от много време не живея там, понякога тъгата побеждава, врътвах копчето на Вефа, точно в 15.00 ч, за да слушам бюлетина за реката Дунав.Така от много години се връщах на брега на моето детство и виждах отново реката, във всички сезони, къпех се и потъвах във водите, гребях с лодките, плувах, летях с птиците и...Този бюлетин бе птицата без граница, с която прелитах до реката и родния дом. Тази емоция се опитах да предам на картините си! Дано съм успял!?“ казва за изложбата авторът.

В изкуството на Володя Казаков има и романтика, и страст, и лиричност, а понякога и особена духовитост. В картините му емоцията и сантимента са водещи.  Река Дунав, кулата в Ботевград и градският пейзаж са сред темите, които най-силно вълнуват въображението на художника. С тях са свързани голяма част от картините му. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна