Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За още едни трилион и четвърт

БНР Новини
Новата финансова рамка на ЕК представи отиващият си Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

За времето от 2021 до 2027 г. евробюджетът ще е по-голям. Ще стигне 1 трилион и четвърт. Предлага го Европейската комисия. Парите ще се събират от увеличените вноски на страните членки.
Новата финансова рамка представи отиващият си Жан-Клод Юнкер. Той допълни, че това е „прагматичен план за това как с по-малко да се направи повече.” Може би аритметиката на бившия люксембургски премиер понакуцва, понеже след увеличение се говори за по-малко. В залата имало аплодисменти. Почти като у нас преди четири месеца, когато отиващият си председател си припомни, че една вечер бил в добро настроение и се е съгласил да станем част от Евросъюза.
В новите разчети се предлагат по-малко субсидии за селско стопанство, строителство и регионално развитие. Това са парите за Източна Европа. И жизнено важни за нас. Ще се затяга сигурността и границите. И нито дума за разширяване на Шенген като гаранция за това. Защото за незащитените, според Брюксел външни граници, вината е само в защитаващите ги. Удобна позиция за вечни виновници, сред които и България.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна