Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В ГЕРБ изненадани от идеята на Марешки за провеждането на референдум за излизане от НАТО

| обновено на 03.05.18 в 16:48
Цветан Цветанов
Снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е изненадан от идеята на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки за провеждане на референдум за излизане на страната ни от НАТО. Пред журналисти в Народното събрание Цветанов допусна, че позицията на Марешки e предизвикана от участието му в политическия форум, домакинстван от френския Национален фронт на Марин Льо Пен.

"Разбира се, че ни изненадва. Тази тема никога не е чувана като позиция от страна на "Воля" и просто, когато господин Марешки е в България, ще имам възможност да поговорим по тези неща, защото тук трябва да бъдем категорични и много ясни - България няма как да започне каквато и да е процедура за излизане от НАТО, защото НАТО е част от националната сигурност", заяви Цветан Цветанов.

"Ние считаме, че НАТО на практика нищо не ни дава, а ни ограбва", заяви пред БНР по-рано днес Марешки, лансирайки идеята за референдум за излизане от НАТО.

Николай Александров от „Обединени патриоти“, депутат от партия „Атака“ припомни, че това е идея на партията на Волен Сидеров и изрази принципната си позиция, че такъв референдум е бил необходим преди членството ни в НАТО.

"Установявам, че той много подробно се е запознал с изказванията на господин Сидеров. Дословно ги цитира."

"В момента ситуацията е доста нажежена, доста напечена откъм международна гледна точка. Членството в НАТО, дали е редно в момента да се поставя на въпрос, това е повече политическа стратегия. Ако в момента това съвпада с интереса на България, ние сме склонни да работим в тази посока", каза Александров. 

Лаконични в коментарите си се оказаха от БСП и ДПС. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова си обясни поведението на Марешки така: "Защото е лицемер".
Според военния министър Красимир Каракачанов, изявленията на Веселин Марешки за излизане от НАТО са "евтин популизъм".
"Евтин популизъм с цел вдигане малко на завехнал рейтинг. Както се казва, всеки се стреми по някакъв начин да стане интересен. Подобно изказване едва ли ще впечатли някой."

Подробности чуйте от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна