Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понижение на "Дау Джоунс" за пета поредна сесия на търговия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Търговията на Уолстрийт стартира в четвъртък с нови понижения на основните фондови индекси, тъй като инвеститорите продължават да реагират негативно на вчерашното заседание на Федералния резерв и са в напрегнато очакване на новини от стартиралите днес в Пекин двудневни търговски преговори на високо икономическо ниво между САЩ и Китай.

Индексът DJIA се понижава с близо 170 пункта (спад с 0,7%), като е на път да излезе на загуба за пета поредна сесия на търговия. Широкият индекс S&P500 се понижава с 0,56%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с 0,41%.

Сериозен спад с близо 6% бележат акциите на Tesla Motors, след като компанията за електрически автомобили отчете доста солидни загуби през първото тримесечие, въпреки че не се оправдаха очакванията на анализатори и икономисти за още по-слаби финансови резултати. По-сериозно негативно влияние върху акциите на Tesla обаче оказва последвалата дълга телеконферентна връзка с основателят на компанията Илон Мъск, по време на която той се държа доста агресивно и нападателно с медиите и с анализаторите.

Понижение с над 15% има и при акциите на Cardinal Health Inc., тъй като здравната компания не оправда осредните прогнози за финансовите резултати през първото тримесечие и в също време занижи своите финансови очаквания за цялата 2018-а година.

По-слаби от очакваното финансови резултати отчете и AIG, което доведе до понижение на акциите на застрахователната компания с 8,5%.

                                                                             Графика на индекса DJIA с 100 и 200-дневни пълзящи-средни

Снимка

Междувременно (към 18:00ч. наше време) индексът DJIA задълбочава своя спад, понижавайки се с цели 375 пункта (спад с 1,61%) и вече се търгува към 4-седмично дъно около 23 560 пункта.

Трябва да се има предвид, че днес DJIA проби под важната 200-дневна пълзяща-средна около 23 800 пункта за пръв път от 4-ти април. Евентуално трайно задържане (затваряне на днешната търговия) под тази важна 200-дневна пълзяща-средна ще представлява доста негативен технически сигнал за индекса DJIA и той ще отправи поглед обратно към важните негови бивши дъна от 2-ри април (около 23 369 пункта) и от 6-и февруари (около 23 112 пункта).

Само бързо покачване на DJIA обратно над 23 800/825 пункта (200-дневната пълзяща-средна и бившо дъно от 24-ти април) може да отслаби неговото низходящо движение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени