Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вежди Рашидов внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията

Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, заедно с група депутати от ГЕРБ, Обединените патриоти и от БСП, внесе проект за промени в Закона за радиото и телевизията. 

Предлага се да отпадне разпоредбата, съгласно която решението на Народното събрание и указът на президента за определяне на членовете на СЕМ влизат в сила едновременно. 

Аргументът на вносителите е, че по този начин ще се осигури възможност за встъпване на членовете на Съвета за електронни медии от момента на влизане в сила на акта за техния избор или назначаване. През март президентът Румен Радев сезира Конституционния съд заради въпросната разпоредба. Според него, тя нарушава принципа на разделение на властите, тъй като периодът, през който Народното събрание и държавния глава са длъжни да обновят своята квота, е различен. 

Съветът за електронни медии се състои от петима души, от които трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Членовете на СЕМ се избират или назначават за срок от 6 години. Съставът на СЕМ се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три от квотата на президента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна