Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат обща позиция за европейската перспектива на Албания и Македония на четиристранна среща в Солун

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започва четиристранната среща на първите дипломати на България, Гърция, Македония и Албания. Срещата се провежда в Солун и се счита за ключова по отношение на подкрепата на Българското председателство за присъединяването на страните от региона към европейските структури.

С особен интерес се следят разговорите между гръцкия първи дипломат Кодзиас и македонския му колега Димитров в опит да се постигне напредък по споразумание за името на съседната балканска страна и членството ѝ в НАТО.

Българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева, съвместно с тримата първи дипломати на балкански страни, обсъждат обща позиция за европейската перспектива на Албания и Македония.

Акредитираните журналисти в Солун излъчиха в първите си репортажи от срещата положителни коментари за Българското европредседателство, което поставя акцент за присъединяването на Западните Балкани към Евросъюза.

Медиите очакват позицията на българския вицепремиер и външен министър за европейските мерки по засилващата се бежанска криза и мигрантския поток.

Сигурност и транспортни проекти са сред темите, които обсъждат първите дипломати в Солун. За гръцката страна от особен интерес е изграждането на железопътния коридор "Солун – Русе".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна