Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на фондовите индекси на Уолстрийт след ръст на акциите на "Ейпъл" с 3,55% към нов исторически връх

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха петъчната търговия без ясна посока, следвайки смесения доклад на състоянието на американския трудов пазар през април (по-слабо от очакваното повишение на новите работни места и на заплащането на труда, но при спад на безработицата до близо 18-годишно дъно от 3,9%).

Силният ръст на акциите на Apple с 3,55% (с малко над 6 долара за акция) към нов исторически връх от 183,65 долара обаче допринесе за нарастване на индекса DJIA с 0,94% и на технологичният индекс Nasdaq Composite с 1,07%. Широкият индекс S&P500 пък нараства с 0,72%.

Днешното възходящо движение на акциите на Apple е факт, след информацията на CNBC, че инвестиционният фонд Berkshire Hathaway на милиардера Уорън Бъфет е закупил през първото тримесечие на годината цели 75 милиона акции на технологични гигант.

Трябва да се има предвид, че Apple Inc. е една от 30-те компании, влизащи в индекса DJIA, като всяко едно поскъпване на акциите на технологичната компания с 1 долара допринася за повишение на индекса на сините чипове с 6,89 пункта. Днешният ръст на акциите на Apple Inc. с над 6 долара допринася с около 40 пункта за текущото повишение на DJIA с малко над 200 пункта.

Apple Inc. е най-голямата компания по пазарна капитализация, като тя има тенденция да оказва сериозно влияние и върху пазарно-претеглените индекси Nasdaq и S&P 500.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени