Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гражданско сдружение "За теснолинейката" организира на 6 май празнично пътуване с Родопската теснолинейка от гара Септември до град Якоруда

Снимка: Сдружение За теснолинейката

За поредна, трета година от  Гражданско сдружение "За теснолинейката" организира на 6 май празнично пътуване с Родопската теснолинейка  от гара Септември до град Якоруда, когато градът отбелязва празника си.  В Якоруда гостите  и туристите  ще се присъединят към тържествата на местните хора на поляните край храма „Св. Георги“.  Там те ще станат свидетели на сплотеността на хората от различни етноси, разказа Кристиян  Ваклинов от Гражданско сдружение "За теснолинейката".

" Интересното за празника, което искаме да го покажем на нашите гости, което за щастие, за радост от цялата страна младите и по възрастни хора идват включително чужденци е, че всъщност Якоруда не толкова известна с това, че там съжителстват мирно българи мюсюлмани и българи християни и същност на този ден, те се събират от незапомнени времена заедно празнуват заедно в черковния двор и едните и другите даряват на черквата християнската агнета да се направи курбана, което после се раздава на всички гости на ливадите. Празника започва с тържествена света литургия  в 12 часа, после ще има концерт на музикална програма ще играем хора ще забавляваме по български  насред планината и природата“,  думи на Кристиан Ваклинов.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна