Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският президент вижда „съществените промени“ в отношенията между Европа и САЩ

Франк-Валтер Щайнмайер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Отношенията между Европа и Съединените щати предизвикват тревога, заяви германският президент Франк-Валтер Щайнмайер.

В интервю за германската обществена телевизия А Ер Де той каза, че причината за това „съществените промени“ в начина, по който САЩ гледат на света.

„Новата американска администрация вече не гледа на нас, като част от глобална общност, където трябва да действаме заедно, а вижда света като арена, на която всеки трябва да намери собствения си път“, каза германският президент, цитиран от АФП.

Щайнмайер предупреди, че руският президент Владимир Путин все повече се разграничава от Запада, но дипломацията трябва да търси нови възможности, за да води диалог.

Той оцени положително посещенията във Вашингтон на канцлера Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон и отбеляза, че те са показали привързаност за запазването на международното споразумение за иранската ядрена програма.

На 12 май изтича срокът, даден от американския президент за отстраняването на пропуските в споразумението с Иран, по което Съединените щати и трите европейски сили са страни.

В очакване на американското решение посланикът на Великобритания във Вашингтон заяви, че все още е възможно президентът Тръмп да бъде убеден да не изтегля САЩ от сделката, каквото е едно от възможните решения.

Председателят на комисията за въоръжените сили към Камарата на представителите в американския конгрес също призова Тръмп да даде на европейците повече време, за да отговорят на неговите безпокойства по документа.

Президентът на Иран Хасан Рохани вече предупреди за тежки последици, ако САЩ се изтеглят от споразумението.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени