Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слабо понижение на рублата в началото на новия президентски мандат на Путин

В понеделник руската рубла се понижава спрямо долара и еврото след встъпването в длъжност на Владимир Путин за нов шестгодишен президентски мандат, което ще бъде последван от назначаването на ново правителство по-късно тази седмица.

Путин положи клетва като президент за четвърти път, след като на изборите през март получи най-голямата в историята подкрепа от руските гласоподаватели, но на фона на излизащата скъпо конфронтацията на Русия със Запада, както и с оглед на все още крехката икономика и несигурност относно това, което може да се случи до края на неговия нов управленски мандат.

Рубла се намира под известен натиск от продажба в началото на новата седмица поради витаещата неяснота относно състава на новото руско правителство, като в ранната следобедна търговия в понеделник щатският долар се повишава с 0,81% към 63,00 рубли, а еврото - с 0,41% към 75,07 рубли.

Известно негативно влияние върху руската рубла оказва решението на Финансовото министерство на страната да увеличи с 34% планираното закупуване на чуждестранната валута през следващия месец.

"Днес рублата отслабва с оглед на нейното прекомерно засилване по време на търговията в петък", посочи за Ройтерс дилър на голяма руска банка в Москва. "Пазарът като цяло е тънък и половината от дилърите стоят далеч от него", допълни той, позовавайки се на така наречените майски празници в Русия, които обикновено карат голям част от руските граждани да почиват през първата половина на месеца (с оглед на официалните празници на 1-ви и на 9-и май).

Междувременно петролът, който формира съществена част от руския износ, продължава да поскъпва към нови три и половина годишни върхове и това се отразява позитивно на фондовата борса в Москва и ограничава спада на руската рубла.

Индекс RTS, деноминиран в долари, нараства в понеделник с 0,6% към 1153 пункта, докато деноминираният в рубли индекс MOEX се повишава с 0,63% към 2303 пункта.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна