Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отскок на индустриалното производство и повишаване на германския износ през март

Германското индустриално производство нарасна през март по-силно от очакваното, показват данни на официалната статистика Destatis, които предполагат, че компаниите във водещата европейска икономика сякаш започват да набират скорост в края на едно доста слабо тримесечие.

В същото време немският търговски излишък се увеличи през март благодарение на добро нарастване на износа при свиване на вноса, показват други данни на Destatis.

Индустриалното производство в Германия нарасна през март с 1,0% спрямо февруари, когато се сви с цели 1,7 на сто. Това представлява най-добрата експанзия от ноември 2017 година и над осреднените очаквания на финансовите пазари за повишение с 0,8 на сто.

Промишленото производство (изключвайки енергийния сектор и строителството) напредна с 1,1%, докато производството на капиталови стоки (на средствата за производство) се увеличи с 2,6%. Производството на потребителски стоки се повиши през март с 1,1%, енергийното производство – с 1,4%, а в строителния сектор – с 0,6 на сто.

На годишна база растежът на индустриалното производство на Германия се ускори рязко до 3,2% (спрямо март 2017-а) от 2,2% през февруари и при очакванията на финансовите пазари за растеж от 3 на сто.

Днешното силно проучване може да отслаби притесненията за солидно забавяне на германския икономически растеж през първото тримесечие на годината, след като през 2017 година БВП на страната нарасна с 2,2 на сто.

Въпреки слабите индустриални данни за януари и февруари добрите данни за март означават, че индустриалното производство през първото тримесечие се повишава с 0,1% спрямо последните три месеца на 2017 година, отбеляза немската статистика.

Това даде повод на Министерството на икономиката на Германия да отбележи след днешните данни, че "след силното представяне с течение на 2017 година, промишленото производство си пое дъх през първото тримесечие на настоящата година". Министерството обвини за слабото начало на годината грипните епидемии, необичайно високия брой стачки и по-големия от обичайното брой на почивните дни около Великденските празници, част от които се паднаха тази година в края на месец март.

"След относително спокойна фаза в началото на годината индустриалното производство ще набере скорост с течение на годината", посочи министерството, визирайки запълнените нови промишлени поръчки и благоприятните икономически условия за търговия.

Destatis представи и позитивни данни за международната търговия на Германия през третия месец на годината. Германският износ нарасна през март с 1,7% спрямо февруари, когато се сви с 3,1%, като това представлява пръв подем на експорта от ноември 2017 година насам. В същото време вносът се понижи с 0,9% след спад с 1,4% през февруари.

Това допринесе за разширяване на търговския излишък на Германия през март на сезонно-коригирана база до 22,0 млрд. евро от 19,4 млрд. евро месец по-рано.

На годишна база обаче немският износ се сви през март с 1,8% след повишение с 2,4% през февруари, докато вносът се понижи с 2,3% след повишение с 4,7% месец по-рано.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени