Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джон Кери призова Тръмп да мисли, преди да скъса споразумението с Иран

Джон Кери
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият държавен секретар на САЩ Джон Кери заяви в интервю за Corriere della Sera, че споразумението за ядрената програма на Иран трябва да бъде запазено. Спорумението беше сключено през 2015 година между Ислямската република, от една страна, и шест други държави – Русия, Великобритания, Франция, Китай, САЩ и Германия -  от друга.

Според него Иран се съгласява на международен контрол за ядрената си програма в замяна на което отпадат санциите, наложени с резолюция на ООН.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви още в началото на мандата си, че не е доволен от споразумението и обмисля дали да не оттегли Вашингтон от него. Крайното решение той трябва да вземе до 12 май.

Кери коментира, че на мястото на Тръмп би помислил два пъти, преди да реши да се оттегли.

Според него, ако САЩ се оттеглят от споразумението, няма да знаят какво прави Иран, а международните наблюдатели на иранската ядрена програма ще трябва да напуснат страната.

Кери коментира и отношенията на Запада с Русия. Той посочва, че от 1945 година, когато е установена международната система за сигурност, само една страна си позволява да я игнорира и това е Русия.

Той прави паралел с годините преди Втората световна война и казва, че Европа е платила много висока цена за малодушието си да се примирява с фашизма, нарушаването на човешките права, незачитането на суверенитета и че не би искал тези времена да се повтарят.

Бившият държавен секретар на САЩ добавя, че санкциите срещу Русия трябва да останат, понеже „когато някой нахлуе в дома ти с оръжие в ръка, търговските отношения вече нямат значение“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна