Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перспективата за предсрочни избори в Италия през лятото причини спад на италианските акции и облигации

Италианските фондови и дългови пазари се намират под натиск от продажби, с оглед на все по-отчетливата перспектива за предсрочни избори на Апенините през това лято, което поднови инвеститорските опасения за политически хаос в третата по сила икономика на еврозоната.

В понеделник президентът на страната Серджо Матарела призова партиите в Италия да се обединят зад едно "неутрално технократско правителство", но двете най-големи партии – крайнодясната Лига и антисистемното "Движение 5 звезди" изразиха несъгласието си с подобно предложение. Това увеличава вероятността за безпрецедентно скорошно провеждане на предсрочни избори, дори още през месец юли.

Опасението за нови скорошни избори доведе до продажби на италианските облигации, като доходността на 10-годишните дългови книжа нарасна по време на търговията във вторник със 7 базисни пункта към шестседмичен връх от 1,83%, отбелязвайки най-солиден дневен ръст от 21-ви февруари насам.

В същото време лихвеният спред между десетгодишните облигации на Италия и Германия се разшири до триседмичен връх от 129 базисни пункта (доходността на 10-годишни книжа на Италия е с 1,29% по-висока от тази на аналогичните немски книжа).

Фондовата борса в Милано също реагира негативно, като индексът FTSE MIB се понижава с цели 2,3%. Най-сериозен удар понасят акциите на италианските банки, тъй като кредитните институции са и най-чувствителни на притесненията за нова политическа криза в страната. Акциите на Intesa Sanpaolo се понижават с 2,06%, на Banco BPM – с 5,08%, а на BPER Banca SpA – с 5,49%, като това представлява най-солидно тяхно дневно понижение от два месеца насам.

Цената за застраховане на експозициите в италианския дълг също нараства по време на търговията във вторник към най-високо от две седмици насам. Цената на застраховката срещу фалит по отношение на италианския дълг – т.нар. "петгодишни CDS книжа" (Credit Defalut Swaps) се увеличава до 91 базисни пункта, според данните на IHS Markit.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени