Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отстъпление на европейските акции от тримесечни върхове с оглед на опасения за предсрочни избори в Италия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските акции отстъпват от техните тримесечни върхове, достигнати в началото на седмицата, с оглед на солидно напрежение на борсата в Милано на фона на опасения за предстоящи предсрочни избори в Италия.

Рязкото понижение на петролните фючърси с над 1% преди очакваното с повишение внимание решение на Доналд Тръмп тази вечер относно бъдещето на иранското ядрено споразумение пък допринася за рязко понижение на акциите на енергийните компании.

Позитивната настройка на европейските инвеститори изглежда леко помрачена и от серия слаби финансови резултати на водещи компании като William Demant Holding, Deutsche Post, Adecco Group и LafargeHolcim Ltd.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава в ранния следобед с 0,3% към 388,30 пункта, след като в началото на седмицата индексът нарасна с 0,6% до 389,50 пункта, приключвайки търговията в понеделник на най-високо ниво от 1-ви февруари насам.

Основният фондов индекс на борсата във Франкфурт – DAX 30 се понижава с 0,6% въпреки днешни по-добри от очакваното икономически данни от Германия (за индустриалното производство и за износа през март) и въпреки продължаващата обезценка на еврото към петмесечно дъно от 1,1862 долара, което на теория би трябвало да е в подкрепа за експортно ориентираните германски компании. Негативно отражение на търговията във Франкфурт оказва спадът с 5,39% на акциите на Deutsche Post AG и с 5,78% на акциите на Adecco Group, след като двете германски компании представиха по-слаби финансови резултати за началото на годината.

Слаби финансови отчети провокират солиден спад с над 9% и акциите на датската компания и с 3,3% на швейцарската LafargeHolcim Ltd.

Френският фондов индекс CAC40 пък се понижава с 0,54%, но най-драматичен е спадът на италианския фондов индекс MIB с около и над 2% с оглед на растящите притеснения, че Апенините са изправени пред предсрочни избори дори още това лято.

Британският фондов индекс FTSE100 пък се колебае около неговото ниво от края на търговия в петък (вчера беше почивен ден за Лондонската борса, с оглед на т.нар. "банкова ваканция" на Острова) въпреки днешното понижение на британската лира обратно към 4-месечното ѝ дъно от 4-ти май около 1,3487 долара.

Днешният спад на петролните фючърси с над 1% пък се отразява негативно върху европейския енергиен сектор, като индексът Stoxx Europe 600 Oil & Gas се понижава с 1,15%.

Напрегнатото очакване на решението на Доналд Тръмп относно бъдещето на иранското ядрено споразумение допринася за известно понижение и на фючърсите на трите основни американски фондови индекси преди старта на реалната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се понижават с 61 пункта (с 0,25%), на S&P500 – с 0,3% и на технологичният индекс Nasdaq10 – с 0,37%, след като в понеделник те се повишиха съответно с 0,39%, с 0,35% и с 0,77%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени