Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътеводител на фестивалния стопаджия – "Люлякови музикални вечери" в Ловеч от 9 до 11 май

БНР Новини
Снимка: БГНЕС

През 1933 г. за деня на Светите братя Кирил и Методий 11 май в Ловеч решават да правят събор на града. През 1956 тези тържества получават името „Люлякови музикални вечери“ и за програмата се грижат композиторите Димитър Петков и роденият в града Любомир Пипков.

„Тези музикални дни са очаквани от ловчанлии, тъй като през годините те са свикнали в града да гостуват оперни театри, симфонични и камерни оркестри, хорове. Това е един хубав празник на класическата музика“ – казва Димитринка Дренска, началник отдел „Образование, култура и вероизповедания“.

След прекъсване от няколко години през 2014 г. празниците са възстановени. Тази година са предвидени изложби, балетен спектакъл на „Арабеск“, „Мадам Бътерфлай“ на Пучини – спектакъл на Бургаската опера, концерти на „Акага“ и Влади Ампов, тържествено шествие, по време на което ще се изпълняват само музика на композитори от Ловеч, светлинно шоу и празнична заря. Ще бъде връчено званието „Почетен гражданин“ на Ловеч на проф. Беньо Цонев – посмъртно, на арх. Петко Еврев и на Константин Илиев.
Има специална спортна програма през тези дни.

За събота и неделя също има интересно предложение – празникът „Люлякова ръченица“, в която ще участват 20 състава, които ще танцуват на площад „Тодор Кирков“.

Ако не успеете да бъдете от 9 до 13 май в Ловеч, за лятото също има примамливо предложение. През юли и август в реката Осъм се монтира водна сцена, на която се изнасят концерти. Тази година ще участват ловешките музиканти, които са подготвили класически вечери. На сцената ще се изявяват и фолклорни състави от съседните села и градчета. Има и воден екран, на който се прожектират видеоклипове.

Какво още разказа Димитринка Дренска чуйте в звуковия файл.




Подробната програма на концертите

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна