Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гохар Абовян: Хората в Армения се надяват на промяна с новия премиер Никол Пашинян

Снимка: БТА

Днес Армения има троен празник. Хората имат големи очаквания, въпреки че Републиканската партия успя през последните години да бележи голям напредък във външната политика, не успя да се справи с вътрешната политика. Сега хората много се надяват на промяна. Това каза университетският преподавател по български език в Армения Гохар Абовян в интервю за предаването „Хоризонт до обед“ след като страната вече има нов премиер и това е лидерът на опозиционната партия Никол Пашинян.

Според нея, основно предизвикателство, е което Никол Пашинян трябва да се справи, е корупцията: „Всички заедно трябва да изградим една стабилна, силна, правова държава, без корупция. Трябва всички заедно да вървим към демокрацията. Не е невъзможно да изградим една страна без корупция“.

По повод на днешното посещение на Пашинян в Нагорни Карабах, Абовян заяви: „След като се мина границата Европа и Азия, за нас отношенията и със западните страни, и с източните са много важни. Трябва да си сътрудничим с държавите. Позицията е за право на самоопределение на народните и мирно решение на конфликтите“.

Тя коментира и очакванията от срещата на Пашинян с Владимир Путин: „Няма да има промени в отношенията с Русия. Пашинян беше против да влизаме в Евразийския икономически съюз, но след като го избраха, той реши, че не бива да има толкова драстични промени и трябва да продължи същата външна политика, след като за Армения е важно да има добри отношения с всички страни“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна