Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Равенство в серията между „Рилски спортист“ и „Левски Лукойл“

Снимка: БГНЕС

„Рилски спортист“ победи като гост „Левски Лукойл“ със 78:77 точки във втория мач от полуфиналите в Националната баскетболна лига за мъже. Така възпитаниците на Людмил Хаджисотиров изравниха серията на 1-1 победи, играе се до три успеха от пет мача. Третата среща е на 12 май (събота) в Самоков.

Гостите стигнаха до успеха с тройка на Дерек Райт 34 секунди преди сирената. Баскетболистите от Самоков започнаха мача преобразени в сравнение с първия двубой. Мартин Маринов и Дерек Райт почти разтреляха от далечна дистанция домакините, като националът вкара 5 от 6-е си стрелби за три точки, а американският гард добави още две тройки. „Рилски спортист“ имаше аванс от 13 точки - 25:12 още в седмата минута. "Сините" обаче се върнаха в мача и на почивката изоставаха само с точка - 51:52.

Домакините бяха по-мобилизирани през третата част, като дори поведоха с 11 точки (68:57), но пореден обрат доведе до драмата в края. 34 секунди преди сирената Дерек Райт отбеляза тройка за 78:77. Асен Великов пропусна да донесе победата на "сините" след неуспешен опит от тройката, а играчите на Рилски спортист задружно се пребориха в защита за успеха.

Най-резултатни с по 17 точки за „Рилски спортист“ бяха Мартин Маринов и Йордан Бозов. 13 точки и 5 асистенции добави Дерек Райт. За „Левски Лукойл“ с 18 точки и 4 асистенции завърши Божидар Аврамов, 15 точки отбеляза Станимир Маринов, а 13 - Неманя Милошевич.

Людмил Хаджисотиров (старши-треньор на Рилски спортист): "Поздравявам нашият отбор за духа, който показа. Преди днешния двубой това говорихме, че той може да се извади с характер и непримирим дух. Левски е по-класен и силен. Те имат 12 титуляра, а ние сме с доста по-скромна ротация. Доброто начало ни даде емоция и ентусиазъм, но позволихме да ни обърнат в третата част. Цял сезон доста мачове извадихме на базата на сърцата игра и на дух. Поздравявам момчетата и днес за това. Нашата цел беше да вземем един мач в София. След първия мач успяхме да се вдигнем, имахме и късмет, но и други неща, които ни помогнаха".

Константин Папазов (старши-треньор на Левски Лукойл): "Тежък мач, в който смятам, че проявихме много характер и въпреки високопроцентното начало на Рилски, от минус 13 поведохме с 11 точки. За съжаление, изненадващо за мен, индивидуални решения, категорично грешни като това последното, което се случва един път на 100 години. Може и по-често, но не и при този резултат. Значи, тя трябва да стане грешката при 36 секунди до края. Имаме играч, изваден е Кийт навън, би трябвало да вкараме фауловете. Водим с 2 точки, а освен това получаваме и тройка. Имаме последно нападение. Две опции за атака - неуспешни. Проблемът е, че когато водим с 4 точки при 8 секунди до края, Божидар Аврамов, който е играч с уникален характер, не използва елементарна ситуация да играе един на един, когато отбора е в бонус. Така е преценил, ако беше вкарал, щеше да бъде герой. Сега като се е обърнала колата, пътища много. Смятам, че имаме сили да спечелим и двата мача в Самоков. Отговорността за тази загуба е изцяло наша".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени