Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти ще представят в София проекти за космически обекти върху обратната страна на Луната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Студенти от 15 международни университета представят в столицата модели и симулации на космически обекти, разположени върху виртуална лунна повърхност. На заключителната част на проекта, воден от НАСА, отделните отбори ще демонстрират разполагането на моделите върху обратната страна на Луната, която е скрита от погледа на Земята.

В два дни близо 100 студенти разработваха космически модели и симулации върху виртуална повърхност, предоставена безвъзмездно от НАСА. Разработките им се свързват и взаимодействат помежду си с помощта на дигитална платформа.

Целта на симулациите е да оптимизират разходите и да намалят рисковете за хората и оборудването, отбелязва Николай Томов от Българската асоциация по моделиране и симулации:

"В момента всяка една мисия, която виждате за изстрелване на сателит или кораб до Марс, до Луната, както и за изследване дори и отвъд Слънчевата система – предварително, години наред се правят симулации", уточни той.

Тази година България е единствената страна от Източна Европа, която участва в проекта. Българските студентите създадоха лунен порт, обясни Светослав Георгиев от Висшето военноморско училище във Варна:

"Този порт трябва да е основно от биосфера, навигационна кула и площадка за кацане. Втората единица е специално разработен за самата симулация космолет", добави Георгиев.

Всеки, който проявява интерес към космическите симулации, може да види демонстрациите в столичния хотел "Шипка".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна