Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израел порази ирански военни цели в Сирия в отговор на ракетен обстрел

| обновено на 10.05.18 в 12:18
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Израел е поразил десетки ирански военни цели в Сирия в отговор на ракетен обстрел по негови позиции на Голанските възвишения, съобщи говорител на израелската армия. Няма данни за жертви.

Израелската армия съобщи, че иранските специални сили „Ал Кудс“ са изстреляли около полунощ в сряда над 20 ракети по нейни позиции на Голанските възвишения и окачестви това като най-сериозния опит за атака. Четири от иранските ракети били прехванати, никоя от останалите не е достигнала израелски цели.

В отговор Израел е атакувал в ранните часове днес десетки военни обекти в Сирия на „Ал Кудс“. Атакувани са и установки на сирийската противовъздушна отбрана, които открили огън въпреки израелските предупреждения.

Израелската армия е поразила „почти цялата иранска инфраструктура“ в Сирия, а нито една иранска ракета не е достигнала Израел, заяви днес министърът на отбраната Авигдор Либерман. „Надявам се тази глава да е затворена и всеки да е получил посланието си“, добави той.

На Голанските възвишения сирените дадоха през нощта сигнал на местните жители да се укрият в убежища, а тази сутрин децата отидоха на училище, отбелязва Ройтерс

Израел заяви, че Русия е била уведомена преди нанасянето на ударите.

Сирийската агенция САНА съобщи, че израелски ракети са били прехванати и свалени от сирийската противовъздушна отбрана.

Асошиейтед прес припомня предупрежденията на Израел през последните месеци, че няма да приеме постоянно иранско военно присъствие в съседна Сирия. Агенцията допълва, че хиляди ирански военни се сражават в сирийската гражданска война на страната на правителствените сили.

Часове преди това премиерът на Израел Бенямин Нетаняху изрази увереност, че Русия няма да ограничава израелските операции в Сирия. По време на десетчасовото си посещение в Москва, Нетаняху разговаря с президента на Русия Владимир Путин и двамата присъстваха на деветомайския военен парад на Червения площад. От Кремъл не коментираха разговора между двамата лидери.

Израелската авиация често извършва бомбени удари в Сирия, които според Тел Авив са срещу опити на Иран да създаде там свои военни бази. Един от тези удари преди месец предизвика Путин да предупреди Нетаняху да не дестабилизира Сирия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени