Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аналитичен институт препоръчва нови ядрени мощности в Югоизточна Европа

Снимка: БГНЕС

Базираният в Лондон Аналитичен институт по темите на ядрената енергетика предупреждава в доклад, че ако не построят нови централи, след 2030 г. България и останалите страни от Югоизточна Европа ще трябва да внасят ток. Това ще доведе и до скок на цените на електроенергията както за бита, така и за бизнеса.

Преминаването към използването на по-чиста енергия, което е подкрепено от международни документи, ще се отрази на енергийните пазари в Югоизточна Европа. Регионът е особено уязвим, тъй като страните ще трябва да се откажат от въглищните си  централи, които произвеждат значителни количества от необходимата им електроенергия.

Това, според доклада, заедно с нуждата от значителни инвестиции в ниско въглеродни мощности и растящите цени на емисиите, може да предизвика енергиен дефицит и поскъпване на тока след около десетина години. Този недостиг от своя страна може да забави и затрудни икономическото и социалното развитие и това да се превърне в основен проблем в региона.

Същевременно възобновяемите източници, въпреки развитието на технологиите, все още не могат да предоставят сигурна базова енергия.

Позовавайки се на това, авторите на доклада препоръчват да се инвестира в изграждането на нови ядрени мощности в Югоизточна Европа. Теза, която ще бъде дискутирана на днешната кръгла маса.

Докладът на базирания в Лондон Аналитичен институт по темите на ядрената енергетика ще бъде обсъден на дискусия в София по-късно днес.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени