Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деян Петков: Не е ясно дали е подновено издирването на Боян Петров

| обновено на 10.05.18 в 11:49


Трети ден лошото време спира спасителната операция за алпиниста Боян Петров в Хималаите. 
От екипа му съобщиха за "Хоризонт", че не могат да се свържат с шерпите.
Все още не е ясно дали издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите е подновено. В района духа силен вятър, каза пред „Хоризонт“ Деян Петков от екипа на българина. Очакваше се днес времето да е подходящо за провеждане на спасителната операция, но засега няма промяна в метеорологичните условия, каза той:

"Според нас би трябвало да има трима шерпи и трима китайци нагоре по маршрута, които ще се опитат, за пореден, ден да стигнат лагер две. Не можем да се свържем с тях. Други пък казват, че всички са останали в базовия лагер. Времето е същото, както в последните дни – силен вятър, не е подходящо за изкачвания. Надяваме се следобед или утре пак".

Има генерално разрешително от китайските власти за навлизането на непалски хеликоптер, който да се включи в спасителната операция. Разрешителното за хеликоптерите влиза в сила от днес и е валидно до 13-и май, съобщиха от Министерството на външните работи.

Непалските фирми все още събират необходимите документи, но ако метеорологичните условия са подходящи, Китай ще позволи на хеликоптера да започне издирването незабавно, добави Петков.

Правителството на Китай предприема всички възможни мерки за спасяване на изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров, заяви представителят на външното министерство на Пекин Гън Шуан, цитиран от БГНЕС.

„Китай отдава голямо внимание на спасяването на българския алпинист Боян Петров. Предприемаме всички възможни мерки той да бъде намерен“, заяви дипломатът. Както той отбеляза, Китай предприема тези стъпки и координира действията с всички други държави, включително и с България.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май под 8-хилядния връх Шиша Пангма. От два дни шерпи се опитват да достигнат до лагер две, където има вероятност алпинистът да се е укрил от лошото време през последните дни.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна