Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Бритиш Телеком" съкращава 13 хил. работни места и напуска лондонската си централа

Солиден спад на акциите на телекомуникационния гигант с близо 8% в началото на днешната търговия

Бритиш Телеком
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"Бритиш Телеком" (BT Group) ще съкрати 13 000 служители от своя ръководен екип през следващите три години и ще напусне централата си в Лондон в последен опит на най-голямата британска телекомуникационна компания да се възстанови след счетоводен скандал и влошаване на търговската си дейност, съобщава агенция Ройтерс, цитирайки финансовите резултати на BT Group за последното тримесечие.

Главният изпълнителен директор на British Telecom Гейвин Патерсън се опитва да задържи акционерите на компанията, запазвайки раздавания дивидент и се съгласи с нов план за пенсионно осигуряване като част от опита за модернизиране на бившия държавен телекомуникационен монопол. Той заяви, че преструктурирането, което предстои след трудната за компанията 2017-а година, ще се съсредоточи върху основните услуги, необходими на потребителите и бизнеса.

BT Group, която е собственик на най-големия британски мобилен оператор EE, също така обяви, че ще наеме около 6 000 нови инженери и служители "на първа" линия по отношение на потребителските услуги, за да подкрепи навлизането на оптични и 5G мрежи.

Планираното съкращаване на 13 000 служители от своя ръководен екип, което ще се окаже най-голямото в бившия телекомуникационен монополисти от 2008-а година насам, ще спести разходи в размер на 1,5 млрд. паунда за следващите три години, съобщиха от компанията, а самото преструктуриране на компанията ще коства около 800 млн. британски лири.

Новата стратегия на BT Group идва в момент, когато компанията обяви спад с 3% до 5,967 млрд. паунда на приходите за последното тримесечие, като в същото време основните доходи се повишиха спрямо година по-рано с 1% до 2,083 млрд. паунда.

"Бритиш Телеком" посочи, че очаква намаляване на основните приходи с 2% в рамките на настоящата финансова година до края на март и основна печалба между 7,3 и 7,4 млрд. паунда, което е под печалбата от 7,5 млрд. британски лири през предходната година.

Инвеститорите реагираха негативно на финансовия отчет на BT Group, като днешната търговия на борсата в Лондон стартира със спад на акциите на телекомуникационния гигант с близо 8 на сто, което може да се окаже най-сериозното понижение от януари 2017-а година насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна