Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е ясно, че вторият мандат няма да доведе до сформиране на правителство

Борисов до ДПС: Разчитаме на политическа зрялост като предпоставка за съставяне на правителство в следващото НС

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в НС.
Снимка: БГНЕС
Чуй новината! Чуй новината:

ДПС не получава подкрепа за съставяне на правителство с втория мандат. Това стана ясно от изявленията на парламентарно представените формации, които вече обсъждат възможностите за излъчване на кабинет при последния, трети опит. 

Още преди да е ясно кога президентът ще връчи проучвателния мандат на ДПС и преди изтичане на крайния срок, даден от председателя на парламентарната група на Движението Делян Пеевски, вече е ясно, че и този опит за излъчване на правителство ще се провали.

Първи официален отговор до ДПС изпратиха от ПП-ДБ

"Смятаме, че вашият подход няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната и да възстанови доверието на избирателите в институциите" се казва в писмото, подписано от председателя на групата Николай Денков.

 "Заедно с ГЕРБ Вие предизвикахте предсрочните избори, сега е Ваша отговорността за създаване на правителство", пишат още от ПП-ДБ


В писмото се декларира, че ПП-ДБ ще бъдат "силна проевропейска опозиция" и ще има конструктивно поведение в 50-ото Народно събрание.

От ГЕРБ бяха категорични, че няма да отстъпят от вече заявената позиция да не подкрепят следващи мандати след отхвърлянето на техния.

"Няма да подкрепим втори мандат. Позицията на ГЕРБ-СДС и по отношение на третия мандат остава непроменена", казва Бойко Борисов, който изпрати официален отказ до ДПС относно готовността за преговори за съставяне на правителство с втория мандат. 

В писмото Борисов препотвърди позицията, че на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи втори мандат при никакви условия. Решението на партията остава непроменено и по отношение на третия мандат.

"Оценяваме Вашите усилия като втора политическа сила да съставите кабинет в рамките на 50-ото Народно събрание, но различията и противопоставянето между парламентарните групи не създават необходимата база за съставяне на стабилно правителство”, се казва още в писмото.

"Разчитаме на политическа зрялост в предстоящата предизборна кампания като предпоставка за съставяне на правителство в следващото Народно събрание", завършва председателят на ГЕРБ. 

Вече независимите депутати от несъществуващата група на "Величие" също обявиха, че няма да се включат в разговори. 

От БСП, "Има такъв народ" и "Възраждане" отказаха подкрепа за ДПС като мандатоносител, но обявиха, че ще положат всички усилия при последния опит за съставяне на кабинет.

Разминаха се по управленската формула - от "Възраждане" смятат тяхната: всички срещу ГЕРБ и ДПС, за единствено възможна и ще откажат да участват в преговори, ако някой друг получи третия мандат и покани всички от 50-ото Народно събрание.

Точно това предлагат от "Има такъв народ", за да излъчат експертен кабинет.

От БСП настояват за правителство на националното спасение. Социалистите няма да участват в разговори с ДПС за втория мандат.

Председателят на ПГ на БСП Борислав Гуцанов подписа и изпрати отговор до председателя на ДПС Делян Пеевски във връзка с търсената подкрепа за реализиране на втория мандат:

"ПГ на БСП подхожда с изключително уважение към всички парламентарни групи и техните избиратели, но Националният съвет на Българската социалистическа партия има решение парламентарната група да не участва в разговори за съставяне на правителство с първите два мандата", казват от левицата.

И още: "В тази тежка за страната ни ситуация, ние вярваме, че изход може да бъде намерен с третия мандат. Третият мандат създава възможност за формиране на истински надпартиен експертен кабинет на националното съгласие.

Процедурата дава време да се обсъдят приоритети за развитието на България и подобряване на живота на българските граждани. ПГ на БСП вярва, че именно това е пътят за излизане от политическата криза и стабилизиране на страната", се казва още в писмото.

ПП-ДБ все още нямат единна позиция за кабинет с третия мандат. Две от партиите - ДСБ и "Да, България" искат да го получат и да предложат съответно техническо и програмно правителство.

От "Продължаваме промяната" обаче продължава да твърдят, че в този парламент не може да се постигне мнозинство за антикорупционно управление. След като на заседанието на парламентарната група снощи не е постигнато съгласие, днес лидерите на коалицията за събират в опит да вземат окончателно решение.

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че в президентството  следят внимателно политическия процес, за да преценят кога да бъде връчен вторият проучвателен мандат за излъчване на правителство:
Днес Софийският градски съд заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и представляваща партията.
На нейно място като изпълняващ функциите на председател е записан Атанас Зафиров:
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна