Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Делян Добрев: По-добрият вариант е НС да определи критериите по сделките за продажба на енергийни дружества

Делян Добрев
Снимка: БГНЕС

Председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев заяви, че по-добрият вариант е парламентът да определи критериите, по които енергийният регулатор ще контролира сделките за продажба на дялове на енергийни дружества. 

След казуса с продажбата на българските активи на ЧЕЗ Комисията за енергийно и водно регулиране получи повече правомощия, но не бяха посочени критериите, по които тя да упражнява контрола, посочи Добрев: 
"В момента в закона критерии няма. Единият вариант е КЕВР да си изработи сам критерии, другият вариант е ние да допишем текстовете в закона с критерии за КЕВР. Има законопроект от Министерство на енергетиката и очакваме да бъде внесен до края на месец май в Народното събрание, евентуално там да заложим критерия. Според мен, по-правилният подход е Народното събрание да реши какви ще бъдат критериите, а да не оставяме това на субективната преценка на регулатора."

БНБ да предостави на Народното събрание информация за финансови ангажименти на български банки, свързани с покупката на активите на ЧЕЗ в страната ни. Това записаха депутатите от временната парламентарна комисия за ЧЕЗ в доклада за работата си, която приключи днес. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна