Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев удостои с висши държави отличия петима известни учени

Снимка: Пресцентър президенство

Президентът Румен Радев удостои с висши държави отличия петима известни учени в областта на медицината, образованието и културата. 
Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности, заяви на церемонията държавният глава: 
"България е богата на значими личности и таланти. Зад гърба ви остават хиляди спасени човешки животи. Остава уважението и признанието на хората. Остават постижения във важни за човечеството области". 

Проф. д-р Петър Червеняков, който 35 години е бил консултант по коремна и гръдна хирургия и е извършил над 30 хиляди операции, беше отличен с орден "Стара планина" - първа степен. За значим принос в медицината орден "Св. св. Кирил и Методий" получиха проф. д-р Темелко Темелков и проф. д-р Радослав Гайдарски:
"Голямата част от нас, макар и в пенсионна възраст вече, участваме активно и днес в оперативна, ежедневна юридическа дейност. Трябва да осъществим едно по-голямо взаимодействие,  за да може нашата страна, нашите млади хора да останат тук в България."
Орден "Св. св. Кирил и Методий" получи проф. Николай Червенков, който има принос за създаването на държавния университет в Тараклия. За заслуги в областта на образованието и природните науки беше отличен и акад. Александър Петров. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна