Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел призова за провеждане на разговори в широк формат за програмата за балистични ракети на Иран

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Иран не иска ново напрежение в Близкия изток. Това заяви иранският президент Хасан Рохани в телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел, предаде Франс прес.

Според Рохани Иран винаги се е стремил да намалява напрежението в региона, като се опитва да засили сигурността и стабилността.

От своя страна германският канцлер е казала, че подкрепя запазването на споразумение по иранската ядрена програма между големите сили след изтеглянето на САЩ, обявено от Доналд Тръмп във вторник.

Меркел е призовала за провеждане на разговори в широк формат за програмата за балистични ракети на Иран и иранските дейности в региона, в това число в Сирия и Йемен.

Междувременно Белият дом обяви, че иска инспекциите на ирански ядрени обекти да продължат въпреки обявеното изтегляне на Вашингтон от споразумението. Това заяви американски правителствен представител, цитиран от Франс прес. Той е изразил очакване Иран да продължи да прилага допълнителния протокол и да си сътрудничи с Международната агенция за атомна енергия независимо дали споразумението ще се запази или не.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна