Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът възложи на МС да приеме позиция в защита на българските превозвачи

НС удължи срока за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси

| обновено на 11.05.18 в 11:03
Снимка: БГНЕС

Народните представители единодушно гласуваха решение, с което възложиха на Министерския съвет да изготви и приеме позиция в защита на българските превозвачи по Законодателния пакет за мобилност, добил популярност като пакета "Макрон". В мотивите си представители на всички парламентарно представени сили посочват, че Законодателният пакет за мобилост представлява пряка заплаха от фалит на стотици български превозвачи.

Политическите сили подчер таха необходимостта от категорична позиция с мотива, че законодателният пакет на мобилност представлява пряка заплаха от фалит на превозвачите в България. Депутатите предупредиха, че задължението за ползване на редовна седмична почивка извън борда на превозното средство ще принуждават шофьорите да оставят товара си, за който са лично отговорни и ще им коства допълнителни разходи за застраховки и престой в хотел. 
Светослав Иванов от ГЕРБ подчерта:
"Около седем хиляди български превозвачи с под десет камиона малкият бизнес ще бъде не смачкан, а ще му бъде отнето правото въобще да оперира на европейските пазари."
Валери Жаблянов от БСП допълни:
"Не става дума само за защита на българския бизнес и инвеститорите в международният транспорт, а става въпрос за 190 хиляди български работници, заети в този отрасъл."

Народните представители удължиха срока за подаване на декларация за имущество и конфликт на интереси на задължените лица пред Антикорупционната комисия до 8 юни. Това стана с поправка в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. 

В мотивите си вносителите от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС обясняват поправката с краткия срок за подаване на декларацията и големият брой обстоятелства, които трябва да се декларират. Това е втора поправка на Антикорупционния закон от приемането му в началото на годината, когато се удължи срокът за общинските съветници за деклариране на несъвместимост. 

Заради това Тодор Байчев от БСП атакува управляващите:

"И ако нашето законодателство е една матрица, Антикорупционният закон дава една постоянна грешка в законодателството ни. Това са вече вторите промени и се дължат именно на нескопосания закон, който беше изготвен и гласуван".

Данаил Кирилов от ГЕРБ възрази на упреците на опозицията:

"Когато нещо се прилага за първи път, то има необходимо време, за да сработи. Очевидно този закон ви плаши и по тази причина твърдите, че това е лошо или не знам какво законодателство".

По време на редовния парламентарен контрол 9 министри ще отговарят на депутатски въпроси.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна