Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Ескалиращото напрежение между Иран и Израел са във фокуса на западните медии. 

Британският вестник "Гардиън" пише, че "с нарастването на броя на израелските удари в Сирия през последните години се засилват и страховете, че следващият удар може да стане повратен момент. Тези опасения достигнаха връхната си точка вчера, когато Тел Авив съобщи, че е нанесъл удари по сили на Иран в Сирия, в отговор на иранско нападение. Този случай подкрепи мнението, че двете страни са на път към конфликт, но не отбеляза нов етап в опасното противопоставяне, пише британското издание.     
Голанските възвишения отдавна са в центъра на конфликта между Сирия и Израел, които официално все още са в състояние на война, поради стратегическата си позиция в конфликтния регион, отбелязва по темата френският вестник "Монд".
Досега Иран не беше отговарял на израелските удари в Сирия, отбелязва вестник "Ню Йорк таймс". Изданието посочва, че според някои наблюдатели, Техеран се чувства свободен да го направи след изтеглянето на САЩ от ядреното споразумение. Но въпреки че нападение срещу Израел вече не може да застраши участието на Вашингтон в споразумението, Техеран има много за губене при евентуално разрастване на конфликта, коментира "Ню Йорк таймс". Иранските лидери все още изглеждат решени да запазят ядреното споразумение, в което участват, освен САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия, Франция и ЕС, отбелязва изданието.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна