Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Консолидация на европейските пазари на акции под техни тримесечни върхове

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През петъчната търговия основните европейски фондови индекси отстъпват леко от техните тримесечни върхове, достигнати вчера, но въпреки това са на път да излязат на печалба за седма поредна седмица за пръв път от три години насам.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,1% към 391,57 пункта, след като в четвъртък индексът достигна тримесечен връх от 392,77 пункта (най-високо негово ниво от 2-ри февруари насам). От понеделник насам Stoxx Europ 600 се повишава с около 1,2%, което предполага негов растеж за седма поредна седмица на търговия - най-продължително непрекъснато повишение от края на март 2015-а година.

Повишение с 1,1% бележи европейският индекс, включващ компаниите от металопреработвателната индустрия, след силни финансови резултати за последното тримесечие на ArcelorMittal, като акциите на най-големия производител на стомана в света поскъпват с 2,3%.

На другия полюс са акциите на компаниите от областта на здравеопазването, тъй като инвеститорите са в очакване  на предстоящо по-късно в петък изказване на президента на САЩ Доналд Тръмп относно лекарствената ценова политика. От Белия дом отбелязват, че в речта си Тръмп ще направи няколко предложения за понижаване на цените на лекарствата с рецепта и относно ценовите отстъпки за пациентите. Индексът Stoxx Europe 600 Health Care, включващ компаниите от областта на здравеопазването, се понижава в петък с 0,82%.

Германският фондов индекс DAX се понижава с 0,37%, парирайки част от вчерашното поскъпване с 0,6%, докато френският индекс CAC40 се понижава с 0,36%, а британският FTSE100 се колебае около неговото вчерашно ниво на затваряне, което беше най-високото от 23-ти януари насам.

Междувременно фючъсите на трите основни американски фондови индекса са оцветени отново в зелено преди началото на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA се повишават с 0,17%, на S&P500 - с 0,16% и на Nasdaq100 - с 0,05%.

В четвъртък индексът на сините чипове (на 30-те водещи компании в САЩ) нарасна с нови близо 197 пункта (с 0,8%), приключвайки на позитивна територия за шеста поредна сесия на търговия за пръв път от повече от два месеца насам. Ако индексът DJIA нарасне и в петък, това ще представлява негово най-продължително непрекъснато възходящо движение (за седем поредни сесии на търговия) от началото на ноември 2017-а година.

Вчера индексът S&P500 нарасна с 0,94%, а индексът Nasdaq Composite - с 0,89%, като технологичният индекс приключи на позитивна територия за пета поредна сесия на търговия за пръв път от февруари насам.

В рамките на отминаващата седмица (според нивата на затваряне в четвъртък), индексът DJIA нараства с 0,8%, S&P500 - с 2,2%, а Nasdaq Composite - с цели 2,7%.

Подкрепа за поредното възходящо рали на Уолстрийт в четвъртък оказаха по-ниски от очакваното данни за инфлация в САЩ през април, които сякаш парираха притесненията за политика на по-агресивно покачване на лихвените ставки от страна на Федералния резерв до края на годината. Новината за предстоящата на 12-ти юни в Сингапур първа среща на американския президент Доналд Тръмп със севернокорейския лидер Ким Чен-ун също допринесе за позитивното представяне на американските фондови пазари с оглед на отслабване на геополитическото напрежение около Корейския полуостров.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени