Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германските компании очакват подобрение на международната икономическа среда през следващите 12 месеца

Рекорден брой германски компании смятат, че чуждестранните икономики, където те правят бизнес, ще се подобрят през следващите 12 месеца въпреки нарастващите политически и търговски рискове, сочи проучване, публикувано в петък.

Около 40% от анкетираните 5100 компании в Германия през март и април от Търговската и индустриална камара на страната DIHK са заявили, че очакват положително икономическо развитие на външните пазари през следващите 12 месеца, като това е най-високият процент, откакто стартира това проучване през 2015-а година, съобщава Ройтерс.

Едва 10% от фирмите са прогнозирали икономическо влошаване, докато останалите 50% не очакват някаква съществена промяна.

"Компаниите виждат повече бариери пред търговията, като политическите кризи и икономическата несигурност, като тази свързана с Брекзит, също изглеждат осезаеми", се посочва в последното проучване "Световната бизнес перспективи" на DIHK. "Независимо от това, световната икономика продължава да се държи добре и германската икономика се възползва от това, като се има предвид нейната международна и експортно ориентирана природа".

DIHK също така каза, че конфликтите в Близкия изток и Африка, както и протекционистка търговска политика на САЩ представляват източник на несигурност за германските компании.

Трябва да се има предвид, че изследването е проведено в момент, когато споровете около тарифите на САЩ за вноса на стомана и алуминий бяха в разгара си. През март президентът Доналд Тръмп наложи мита от 25% за вноса на стомана и от 10% за вноса на алуминий, но в последствие освободи до 1-ви юни от новите тарифни ставки държави като Канада, Мексико, Бразилия, Австралия, Аржентина и целия Европейския съюз.

Решението на Тръмп от по-рано тази седмица да изтегли Съединените щати от международната ядрена сделка, постигната с Иран през 2015-а година и да възстанови икономическите санкции спрямо Техеран обаче рискува да засегне всички чуждестранни компании, които правят бизнес с Ислямска република.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна