Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър ще насърчи връзката между научни разработки и индустрията

Снимка: mlsp.government.bg

С 6 млн. евро в Кипър ще се насърчава свързването на научните разработки синдустрията, за да се постигне икономически растеж. Новата програма е отворена за кандидатстване от 8 август, обявиха от Фондацията за изследвания и иновации.

Програмата, наречена „Съвместно развитие“, е насочена към постигането на по-близко сътрудничество между бизнеса и изследователската общност, за да могат да се прилагат иновативни технологични решения на реални проблеми в икономиката, подчертаха от Фондацията за изследвания и иновации.

Приоритетни за инвестициите са секторите на цифровите технологии, съвременните материали, хранително-вкусовата промишленост, околната среда и здравеопазването. Максималната сума, която може да получи проект, е 600 000 евро. Финансирането се осигурява от Европейския фонд за регионално развитие и кохезионната европейска програма „Tалия“.

За укрепване на стартиращото и иновативно предприемачество в Кипър изследователската фондация обяви и още една програма на стойност 1,2 млн. евро. Тя предлага до 200 000 евро за първоначални дейности на новите компании. По Плана за възстановяване и устойчивост са осигурени 300 000 евро в подкрепа на бизнес инкубатори, за да се предоставят висококачествени услуги на стартиращи фирми, казаха още от фондацията.

По публикацията работи: Калин Дацов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна