Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доларът продължава да отстъпва от върховете си за 2018 година

Щатският долар продължава да парира част от своите солидни печалби от последните седмици, след като по-ниските от очакваното данни за инфлацията в САЩ през април предполагат, че Фед ще продължава да провежда политика на постепенно, а не на по-агресивно повишаване на лихвените ставки.

В петък индексът на долара спрямо останалите шест основни валути се понижава с 0,3% към 92,45 пункта, отстъпвайки от неговия връх за настоящата година от 93,42 пункта, достигнат по време на търговията в сряда. Отслабването на щатската валута от вчера насам рискува да доведе до първо нейно понижение на седмична база, след като през предишните три поредни седмици доларът поскъпна с цели 4%.

Настоящата слабост обаче изглежда само временна на фона на разширяващият се лихвен диференциал, който е в полза на Съединените щати и на провежданата от Фед политика на постепенно затягане на лихвите спрямо все още предпазливите позиции на централните банки на еврозоната и Великобритания с оглед на по-слабото представяне на европейските икономики в началото на годината.

При липсата на значими икономически данни в петък еврото поскъпва 0,3% към четиридневен връх от 1,1958 долара, след като на 9-и май единната валута удари близо 5-месечно дъно от 1,1823 долара (най-ниско ниво от 22-ри декември 2017-а година). Известна подкрепа за еврото оказва информация, според която движението "Пет звезди" и крайно дясната партия "Лига" ще успеят да се договорят до края на седмицата за формиране на ново италианско коалиционно правителство, като следващият премиер на страната дори може да бъде независима фигура извън двете антисистемни организации.

Британската лира нараства обратно към 1,3600 долара, но все още остава недалеч от нейното вчерашно 4-месечно дъно около 1,3460 долара, което беше достигнато след края на редовното заседание на Английската централна банка.

В същото време зелените пари се понижават към двудневно дъно от 109,20 йени, след като силното възходящо рали на долар, което е в сила от края на месец март, се ограничи на този етап до "двоен връх" около 110,03/01 японски йени (върхове от 2-ри и 10-ти май).

Рязкото поскъпване на петрола през последните дни на търговия към три и половина годишни върхове пък се отразява позитивно на валутите на петролни износители като Канада. Щатският долара се понижи по-рано днес до триседмично дъно от 1,2728 канадски долара, отстъпвайки от неговия 7-седмичен връх около 1,2996 нивото, достигнат в средата на седмицата.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна