Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Лудостта“ на Вивалди с Кварто квартет и „Софийски солисти“

БНР Новини
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 12 май от 19 часа софийската публика ще има удоволствието да се наслади на вълнуваща комбинацията от произведения на Антонио Вивалди. Музикантите от Кварто квартет заедно със своите съмишленици „Софийски солисти“ и диригентът Пламен Джуров ще представят една интересна програма. Идеята за този различен, мащабен концерт е заимствана от изпълненията на „Солисти Венети“ и други италиански състави от миналото, а в България все още това не се е поставяло пред публика.

„Хората някак свързват Вивалди само с годишните времена, но те са едни от първите му концерти. След това е написал още 400. И съвсем логично е много от тях да са по-хубави от „Годишните времена“. Това е ѝ целта на този концерт – да запознаем публиката с един съвсем различен Вивалди, който е много по-зрял, пише за едни от най-виртуозните цигулари по онова време“ – казва Иван Пенчев.

За първи път Кварто квартет ще изсвири прочутата „Ла Фолия“ на Антонио Вивалди във версия за соло цигулка, квартет и струнен оркестър. Силата на Кварто е в музикално-човешката провокация, с която печели своята публика. Този път музикалната идея, която искат да предадат изпълнителите е посланието на Вивалди за природната красота и непрестанните човешките лутания в стремежа си да намерим нашата собствена човешка красота. Концертът ще завърши с една от частите на „Годишните времена“ на Вивалди, според актуалната прогноза за време в столицата – дали ще е слънчево, мрачно или дъждовно? Времето ще определи финала на концерта „Ла Фолия“. За повече информация, следете прогнозата за времето на 12 май, за да научите финала на концерта на Кварто и „Софийски солисти“.

„Провокирам публиката да приеме музиката като нещо, не толкова отдалечено от ежедневието на съвременния човек“.

По време на подготовката за концерта се срещнах и разговарях с Иван Пенчев. Чуйте какво разказва в звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна