Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Боян Петров не беше открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма

| обновено на 12.05.18 в 18:56
Снимка: dnevnik.bg

Алпинистът Боян Петров не беше открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите. Утре хеликоптери няма да летят отново над района, защото ще има много хора на този склон и е опасно за тях. Това съобщиха преди минути за "Хоризонт" от екипа на българина.

Двама китайски алпинисти и двама шерпи са достигнали преди минути лагер 3, най-високият лагер под връх Шиша Пангма. Това съобщи Деян Петков от екипа на нашия Боян Петров.

"Там не са намерили палатката на Боян. Намерени са стари вещи от стари експедиции. Четирима, а може и да са петима алпинисти в момента са на лагер 3. Там ще изкарат нощта и не можах да разбера точно дали утре ще се изкачват към върха, но така или иначе има изглежда голяма група на лагер 2, които утре може би ще се качат при лагер 3. До лагер 2 всички възможни места са огледани. Между Лагер 2 и 3 e едно голямо плато, което е почти невъзможно да бъде изследвано, но от хеликоптера показаха, че Боян не е там или е затрупан от много сняг."

Утре сутринта спасителите ще потърсят на дневна светлина възможни ниши около лагер 3.

От хеликоптерната компания, чиито машини участват в издирването на алпиниста Боян Петров, увериха, че са направили всичко възможно. Прелетели са над връх Шиша Пангма, но следи от българина не са намерени. Забелязаните съмнителни обекти при повторен оглед са се оказали скали и камъни. След изчерпване на горивото, хеликоптерите са се върнали в Катманду в очакване на нова мисия.

Очаква се съвсем скоро спасителите по земя да достигнат най-високия лагер под върха. 

Алпинистът Боян Петров не беше открит и във втори височинен лагер под връх Шиша Пангма, остава надеждата той да се намира в някоя ниша и да не е видян от хеликоптерите. Това казаха пред "Хоризонт" от екипа на българина. От хеликоптерите беше видяно, че там има две палатки, но по-късно, когато на мястото стигнаха спасителите по земя, откриха палатките празни.

Групи от алпинисти има по целия маршрут от Базовия до втория височинен лагер под връх Шиша Пангма, където продължава спасителната операция за алпиниста Боян Петров. Именно в Лагер 3 преди дни беше видяна палатката на алпиниста ни, но днес преди обед, от хеликоптерите не я забелязаха на мястото. 

За "Хоризонт" Деян Петков от екипа на Петров съобщи, че хеликоптерите не са открили палатката на българина на трети лагер:

"Означава две неща - или е слязъл надолу към Лагер 2, или вятърът я е издухал".

Другата надежда е сънародникът ни да е в някоя ниша, която не е забелязана от хеликоптерите.

Петков опроверга появилата се по-рано информация, че хеликоптерите са забелязали подозрителен обект по маршрута:

"Нищо не са забелязали. Говорих с пилота, той категорично отрича. Имало е нещо, което са забелязали, върнали са се втори път да го разгледат, но се е оказало скала. На борда на хеликоптера има много опитен алпинист, който знае къде да гледа и какво."

В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх. В момента хеликоптерите са в Катманду. При облитането са направени снимки, на които ще бъде направен обстоен преглед.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.