Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три бомби избухнаха в три църкви в Индонезия

| обновено на 13.05.18 в 15:12
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Две деца са били използвани при самоубийствените атаки срещу три църкви във втория по големина индонезийски град Сурабая, при които загинаха 11 души, а 40 бяха ранени. Това заяви президентът на страната Джоко Видодо, цитиран от Франс прес. Заедно с ръководителя на националната полиция Тито Карнавиан, президентът посети едно от трите места на нападенията. Той увери, че е в ход задълбочено разследване:

"Тази сутрин наредихме на полицията да проследи мрежите на извършителите и проблемът да бъде решен из основи. Държавният апарат няма да позволи подобно малодушие. Призовавам всички слоеве не обществото да се борят с тероризма и с радикализма, които противоречат на религиозните и националните ни ценности."

Ръководителят на полицията Тито Карнавиан добави, че извършителите на самоубийствените атаки в Сурабая са били от едно шестчленно семейство - майка, баща, две момичета на възраст 9 и 12 години, и двама синове, на 16 и 18 години. Те са били свързани с местна екстремистка мрежа, подкрепяща "Ислямска държава", която по-рано пое отговорност за нападенията.

По-рано беше съобщено, че нападателите са от вдъхновената от "Ислямска държава" терористична група на име "Джемаа Ансарут Дауах".

Трите взрива са били извършени почти едновременно по време на сутрешните литургии в храмове в Сурабая. "Според информацията, с която разполагаме от полицията, атаките са били три - на улица "Дипонегоро", на улица "Аржуно" и в района на Губенг, при църквата Санта Мария. Всички ранени са били откарани по болници", обяви Вава Мурванто - говорител на Агенцията за национално разузнаване на Индонезия.

Атакувани църкви са "Санта Мария", "Дипонегро" и "Пантекоста", като в първата от тях се смята, че сред загиналите е и предполагаемият атентатор камикадзе. Първият взрив е отекнал в католическата църква, а другите два - в Църква на петдесетници и в протестантска църква.

Атаките са извършени броени дни след като полицията сложи край на бунт и заложническа криза в затвор край Джакарта. В операцията загинаха петима души и още петима бяха ранени. "Ислямска държава" пое отговорност за атаката.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна