Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отправи остри думи към правителството в Скопие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отправи остри думи към правителството в Скопие, което не е проявило "европейска съпричастност" към съдбата на бежанците. Гръцкият държавен глава изрази категорична позиция - необходима е промяна на конституцията на съседната страна, за да бъде приета в Евросъюза.

Атина няма да отстъпи от условията, представени пред Скопие за споразумение за името. "Край на компромисите", коментират журналисти и депутати изказването на президента Прокопис Павлопулос, в което той посочи единствения път за влизане на Скопие в НАТО и Евросъюза:

"Ние искаме да се намери решение на спора със Скопие. Но според това решение името, което ще се избере, трябва да се свързва задължително с гаранции, които напълно изключват прояви на иредентизъм. И второ - налага се промяна на конституцията, защото каквото и споразумение да постигнем, то ще противоречи на основния закон на съседната държава."

Гръцкият държавен глава критикува и политиката на Скопие по отношение на мигрантите и кризата с лагера в Идумени на границата. Президентът каза, че дори и в период, когато съседната балканска държава е пред вратата на Европейския съюз, те не са проявили европейски дух и съчувствие към бежанците.

В медиите се появиха много коментари след изказването на президента, че на срещата след три дни между премиерите Ципрас и Заев в София няма да се постигне очакваното вече 25 години споразумение по спора за името.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна