Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Мария Пеева

Йерусалим е украсен и превърнат в тръмпистки Дисниленд по повод на преместването на посолството на САЩ в града, в рязък контраст с бодливата тел, снайперистите и кръвта в ивицата Газа, пише френският в. "Либерасион", определяйки преместването като символично.

С действията си Доналд Тръмп хвърли запалена клечка кибрит, без да има никакви планове как да изгаси пожара, пише в. "Гардиън". Според статията американският президент е изпълнил основни искания на Израел като преместването на посолството и отмяната на ядреното споразумение с Иран, които ще разтърсят Близкия изток, но не са знак за нова американска външна политика.

Въпреки десетките убити, новите сблъсъци в ивицата Газа едва ли ще прераснат в мащабен конфликт, смятат експерти, цитирани от руския "РБК".

Смъртта на над 50 души и раняването на 2000 означава, че вчера беше най-кървавият ден в историята на палестино-израелския конфликт след войната през 2014 година, отбелязва "Комерсант" в материал под заглавие "Посолството на САЩ се премести по-близо до войната".

На Балканите САЩ и Западът са изпратили на сръбския президент Александър Вучич план за решаване на косовския проблем, пише белградският в. "Блиц". Според изданието Вучич не е отговорил нищо на предложението, което е било изпратено преди посещението му в Москва. Предполага се, че той е разговарял за него с руския президент Владимир Путин.

"Данас" цитира посланичката на Косово в ООН Вльора Читаку, според която страната никога не е била част от Сърбия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна