Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът Илияна Йотова:

Успех от срещата на 17 май би бил подписът на всички лидери под заключителната декларация

Вицепрезидентът коментира и темата за европейския пакет "Мобилност", като посочи, че българското правителство е закъсняло със защитата на превозвачите

| обновено на 15.05.18 в 18:46
Снимка: БГНЕС

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че най-големият успех от Срещата на върха ЕС - Западни Балкани след два дни в София ще бъде, ако заключителната декларация бъде подписана от всички европейски лидери и държавните глави на шестте балкански страни.

"Няма да бъде добър знак, ако основният текст бъде подписан само от лидерите на Европа и в някакъв допълнителен документ или анекс бъдат прибавени подписите и на страните от Западните Балкани", коментира Йотова. Тя подчерта, че срещата на 17-и май ще бъде успешна, ако бъдат поети конкретни ангажименти от ЕС за инфраструктурни проекти и конкретен хоризонт за разширяването на Съюза.

"Аз не съм романтик, напротив, реалист съм и смятам, че България трябва да направи максималното в тази посока, защото нито в приоритетите на Румъния, нито в Австрия Западните Балкани са на същото ниво, както за България".


Вицепрезидентът коментира и темата за т. нар. европейски пакет "Мобилност" като посочи, че българското правителство е закъсняло със защитата на превозвачите. Ако новият пакет за мобилност бъде приет, България трябва да наложи вето, коментира Йотова: 
"Българското  правителство закъсня да постави темата на европейската сцена във всички възможни варианти  - и по отношение на Съвета и в Европейския парламент. Оттук нататък, когато тази директива, ако бъде приета, за съжаление, в този си вариант, трябва да бъде поставен въпросът и ако трябва, България да наложи вето", каза Илияна Йотова.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени