Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стабилизация на икономическите нагласи в Германия в близо пет и половина годишнo дънo

Очакванията на германските анализатори и инвеститори относно състоянието на икономиката на Германия през следващите месеци стабилизираха през май в близо пет и половина годишни дъно, отразявайки несигурността около растящото търговско напрежение със САЩ, решението на Съединените щати да се оттеглят от ядреното споразумение с Иран и притесненията за по-нататъшно повишаване на цените на петрола. Това показва проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, стабилизира през май на многогодишното априлско дъно от -8,2 пункта, потвърждавайки осредните очаквания на финансовите пазари. Това е най-ниското ниво на индекса от ноември 2012 година насам и далеч под неговото дългосрочно ниво от 23,4 пункта, както и под неговия януарски връх от 20,4 пункта.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, спадна доста по-скромно до 87,4 пункта от 87,9 пункта месец по-рано и средна прогноза за индекс на ниво от 86,2 пункта.

                                                                                                               Индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

"Ефектът от относително положителните стойности на германския износ и производство през март 2018-а година са засенчени в последното проучване от несигурността, мотивирана от последните политически събития. Решението на САЩ да се оттегли от ядреното споразумение с Иран и страховете от по-нататъшно ескалиране на международния търговски конфликт със Съединените щати, както и от продължаващо покачване на цените на суровия петрол имат цялостно отрицателно въздействие върху икономическите очаквания в Германия", коментира днешните данни президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах.

Мнението на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие на цялата еврозона обаче бележи леко подобрение, като съответният индекс на очакванията в бъдеще се подобри през май до 2,4 пункта от 1,9 пункта през април. Индикаторът за текущата икономическа ситуация в Еврозоната пък се понижи през май до 56,1 пункта от 57,7 пункта месец по-рано.

След оттеглянето на САЩ от международното ядрено споразумение с Иран петролните цени достигнаха най-високо нива от ноември 2014-а година насам. В резултат на това инфлационните очаквания за Германия отбелязаха солидно повишение, като съответният ценови показател на института Zew нарасна през май с цели 12,5 пункта до 66,5 пункта.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна