Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лиляна Павлова очаква подписването на "софийски дневен ред" за интеграцията на Западните Балкани

Лиляна Павлова
Снимка: БГНЕС

Заедно с политическата декларация за интеграцията на страните от Западните Балкани, утре трябва да бъде одобрен и „софийски дневен ред” за процеса. Според министъра на Българското европредседателство Лиляна Павлова под декларацията на 17 май ще бъдат сложени подписите на представители от всички държави от ЕС и шестте страни от Западните Балкани.

"Софийският дневен ред", както ресорният министър по европредседателството Лиляна Павлова нарече очаквания анекс към политическата декларация, ще има три основни стълба:

"Първият стълб това са, безспорно, приоритетите, които са насочени към институционалните реформи, така необходими в държавите от Западните Балкани, като част от инвестицията в утвърждаването на върховенството на закона".

Вторият стълб е сигурността и борбата с организираната престъпност, а третият – бизнесът и свързаността:

"Пътни и железопътни проекти, енергийните коридори и свързаността между нас на Балканите, но и между страните на Балканите с тези от Европейския съюз".

Част от конкретните проекти, с които ще се осъществи практически този приоритет, ще бъдат записани в анекса към политическата декларация.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна